Att flytta från en bostad till en annan kan kännas som ett överväldigande projekt. Det är mycket som ska fixas med städning, transporter och annat. I den här texten hittar du några tips på hur en flytt kan underlättas.

Att flytta kräver mycket tid och energi. Det är inte alltid man har tillräckligt av detta, och därför kan det vara bra att anlita en flyttfirma som hjälper till med flytten, eller att ta hjälp av familj och vänner.

Saker att tänka på inför en flytt

Det finns mycket att komma ihåg innan ett bostadsbyte, såsom att:

  • Ordna med elavtal.
  • Kolla upp vad som gäller för internet och TV i den nya bostaden. Går det att flytta med tidigare abonnemang eller behövs det ett nytt?
  • Flyttstäda.
  • Packa och rensa.

Många elavtal går att flytta med till det nya boendet, men det kan skilja sig mellan olika elbolag. Det bästa är att kontakta sitt elbolag och höra vad som gäller just här. Det är viktigt att göra detta innan flytten, för att komma fram till ett boende där lampor och kylskåp fungerar. Det är inte så roligt att försöka packa upp i mörkret.

Glöm inte att städa

Det är mycket att tänka på när det är dags att flyttstäda. Alla rum ska göras rent noggrant, och spis, kyl, frys, badkar och mycket annat behöver flyttas och göras rent bakom. Detta kan göras på egen hand, men det går också att anlita en firma för flyttstäd. Många hyresrättsbolag har egna checklistor där det går att se exakt vad just de förväntar sig vid en flyttstädning.

Många ser en flytt som ett bra tillfälle att rensa ur lådor och skåp. Det är viktigt att tänka på att detta tar tid, och att det är bra att börja i god tid innan flytten, för att undvika att onödiga saker kommer med till det nya boendet. Om det är saker som är hela, men som ändå behöver bort, går det bra att lämna in dem till en second hand butik eller att sälja dem själv. Det är ett bra sätt att spara på både miljö och pengar. Ju mindre saker som följer med till det nya boendet, desto smidigare kommer själva flytten att gå.

Underlätta på flyttdagen

På själva flyttdagen är det mycket som ska hinnas med. Om flytten dessutom går en längre sträcka blir det extra viktigt att ta vara på tiden. Det är viktigt att komma igång i tid på morgonen, helt enkelt för att hinna med allt. Det är svårt att flytta helt ensam, det är mycket som ska bäras och många möbler är för tunga för att klara av själv. Det går att ta hjälp av en flyttfirma, eller av familj och vänner som kan hjälpa till. För att orka hela dagen är det viktigt att äta ordentligt. Det kan ju vara svårt att hinna laga mat mitt i flytten när inga kökssaker har packats upp ännu, så en pizza eller mat som redan har förberetts innan kan vara en god idé. Det är också viktigt att tänka på transporten. Om det är stora möbler som ska med kan det till och med behövas en lastbil eller liknande.

Stäng meny