Om storken är på väg till ditt hem finns det en hel del att göra för att förbereda allt så väl som möjligt. Förutom praktiska saker som vagga, blöjor, kläder och nappflaskor är det också viktigt att se över säkerheten i bostaden. Att ha det klart innan barnet kommer låter dig slappna av och kunna fokusera på glädjen istället.

Att barnsäkra hemmet är i dag ganska enkelt och det finns en hel del ny teknologi att dra nytta av, Allteftersombarnet växer kommer säkerhetsbehoven att ändras. När barnet börjar krypa och gå är det till exempel viktigt att skaffa trappgrind till hemmet, undvika skarpa hörn och att se till att skåpdörrar inte kan öppnas. För spädbarn som ännu inte är så mobila är det däremot klokt att köpa hem:

  • Babyvakt – låter dig hålla koll på barnet när du är i ett annat rum
  • Andningslarm – varnar om barnet slutar andas eller om hjärtfrekvensen rubbas
  • Badstolar – perfekta för en trygg badstund med babyn
  • Sängskydd och sovpåsar – perfekt om du ska resa med barnet

Håll dig informerad

Du har säkert sett olika memes i sociala medier där det pratas om hur det minsann var bättre förr i tiden då man inte behövde regler för barns säkerhet. ”När vi var unga hade vi aldrig säkerhetsbälten eller cykelhjälmar och det gick ju bra för oss” brukar det kommenteras. Faktum är att dödsolyckor bland barn har sjunkit dramatiskt sedan 70-talet, och enligt tidningen Forskning & Framsteg är det frågan om en reducering på över 85%. En mycket viktig faktor till denna reducering är just information då föräldrar idag får lära sig mycket mer om säkerhet än förr, samt den ökade tillgången till bra lösningar för hemmet.

Tänk både stort som smått

När du ska barnsäkra ditt hem bör du gå igenom alla rum i lugn och ro och se över vad som skulle kunna förbättras. Små, enkla förändringar som exempelvis kläm- och kontaktskydd, lås och spärrar samt växtskyddsnät för nyfikna småttingar är alla utomordentliga för att undvika onödiga olyckor. Det är också bra att tänka lite större, i ett mer övergripande perspektiv. Har du bra brandalarm i ditt hem? Ett vattenläckagelarm? En rörelsedetektor för ovälkomna gäster? Och hur är det med utomhusvistelsen? Det finns fantastiska UV-skydd för små och stora barn idag som tillåter roliga sommarlekar i UV-tält och barnpooler med UV-tak som är enkla att sätta upp och packa ihop.

Genom att förbereda ditt hem för den nya ankomsten kommer du kunna sova lugnt om nätterna och verkligen njuta av föräldraskapets fröjder. Ditt barn är det värdefullaste du har och även om alla föräldrar ofta känner sig oroliga för de små liven behöver du åtminstone inte behöva tänka på saker som att de ska falla nerför trappor eller öppna medicinskåpet. Alla barn är av naturen nyfikna, det är ju så de lär sig och utvecklas, med det innebär samtidigt att de kan stoppa i sig saker de inte borde eller sätta fingrarna där de inte ska vara. Med bra skydd klaras säkerheten fint, och livet kan i stället handla om lek, glädje och kärlek.

Stäng meny