Studenten stundar och med den för många den första kontakten med det mest klassiska inom herrmodet – kostymen. Vad behöver man tänka på för att man ska välja rätt?

För många är sökandet efter den perfekta studentkostymen den första kontakten med det klassiska herrmodet. Det är även det första steget ut mot vuxenlivet. En perfekt sittande kostym och en mössa från https://galio.se/studentmossa gör utspringet till en njutning och rustar bäraren inför vuxenlivet på ett bra sätt.

Studentkostymen är ett plagg med tradition

En klassisk kostym är något som hängt med väldigt länge i den manliga garderoben. Så länge att Sörmlands museum har en utställning där man får följa dess modemässiga utveckling. Från breda slag till smala slag, axelvaddar till en naturlig passform. Trots under den långa tiden som kostymen funnits med så har förändringarna varit så små att man än idag kan känna igen det mesta om man jämför en kostym från 1900-talets början med en från 2000-talets dito.

Vilken modell ska man välja?

Det är lätt att tänka att man skall investera en massa pengar och sedan kunna ha kostymen under en lång tid. Inget kunde vara mer fel. Kroppen kommer ändra sig mycket under de nästkommande åren och det är bättre på att satsa på en kostym i de lägre prisklasserna. Precis som Metro mode skriver så är det viktigare att kostymen är stilren än att den är dyr. Andra viktiga val att göra är:

  • Enkel- eller dubbelknäppt kostym?
  • Vilken färg ska kostymen ha?
  • Vilken modell passar just dig?

Enkelknäppt kostym är att föredra då den är mindre formell och enklare att bära upp. En dubbelknäppt kostym är svår för en yngre man att bära upp och risken att se löjlig ut är överhängande. Gällande färgvalet är blått eller grått att föredra. Svart tenderar att ge en för allvarlig underton och vit är väldigt opraktiskt. Den som är modig kan såklart leka med olika färger och hittar man rätt blir det lätt en succé. Välj kostymmodell efter din kroppstyp. Café har en bra guide hur man skall gå tillväga för att göra rätt val utifrån individuella förutsättningar.

Vilken skjorta skall man välja?

Även här är det den gamla devisen ”less is more” som gäller. Satsa på en vit skjorta med cut away-krage och enkelt eller dubbel manchett. Tycker man att det blir för trist så färgsätt med en färgglad bröstnäsduk.

Stäng meny