D-vitamin motverkar såväl depression som trötthet och är dessutom mycket bra för immunförsvaret. Vitaminen sägs också kunna lindra eksem, akne, psoriasis och reumatism. Det senaste halvåret har flera läkare och forskare dessutom hävdat att D-vitamin kan ha en skyddande effekt mot coronaviruset.

Att köpa vitamin d tillskott kan vara en av de bästa saker du kan göra för din hälsa, särskilt om du lever i Nordeuropa och saknar dagligt solljus. D-vitamin motverkar både influensa och förkylning, och har dessutom en hämmande effekt på inflammationer. Det finns D-vitamin i bland annat fisk och mjölkprodukter, men det är näst intill omöjligt att täcka dagsbehovet utan kosttillskott.

Inflammatoriska sjukdomar allt vanligare

Under de senaste årtiondena har alltfler svenskar fått inflammatoriska sjukdomar såsom ledgångsreumatism, Crohns och akut irit. Med hjälp av D-vitamin kan du reglera immunförsvaret och på så sätt minska risken att bli inflammerad. D-vitamin anses även kunna hämma tumörtillväxt och utvecklande av sjukdomar såsom Alzheimers, Parkinsson och MS.

Samband mellan covid-19 och D-vitaminbrist

Även om dödstalen i covid-19 minskar stadigt i Sverige så är krisen långtifrån över. Enligt flera studier går det dock att minska risken för att bli allvarligt sjuk, och alltfler forskare rekommenderar D-vitamin för att hålla viruset borta.

”Risken för att avlida i covid-19 är tio gånger större om man har D-vitaminbrist”

Enligt en artikel i Må Bra rapporterar indonesiska forskare att risken för ett dåligt utfall i covid-19 är tio gånger större om man har brist på vitamin D. Sambandet mellan coronaviruset och brist på D-vitamin ska nu utredas även i Sverige. Många svenska läkare propagerar redan för att höja D-vitaminstatusen hos samtliga riskgrupper.

Stäng meny