Belysningen är tveklöst en av de viktigaste delarna av en trivsam inomhusmiljö. Ljuset i ett rum avgör till stora delar hur det upplevs och vad det kan användas till. Vid sidan av att tänka på hur själva armaturerna ser ut kan det löna sig att också ägna en tanke åt dina strömbrytare. Både för att spara pengar och energi och för att komplettera inredningen.

Vad tänker du på när du tänker på belysning hemma? Bland de första sakerna som dyker upp i huvudet finns förmodligen olika typer av lampor och lampskärmar. De yttre attribut som får hemmets belysning att rimma med hur resten av inredningen ser ut. Det är dock lätt hänt att glömma bort detaljerna när det handlar om belysning, detaljer som är nog så viktiga för hur helheten upplevs. Det handlar om strömbrytare, när tänkte du på sådana senast? Vilka strömbrytare du styr din belysning med avgör i hög utsträckning vad du kan göra med din belysning. Tänk till exempel på dimrar som låter dig justera ljusstyrkan. Allt är inte funktion, det kan i vissa sammanhang vara minst lika viktigt hur strömbrytaren är designad formmässigt. Om du till exempel bor i en gammaldags lägenhet där det är högt i tak kan det göra stor skillnad att ha strömbrytare som passar in i omgivningen.

Strömbrytare för funktionell belysning

Dimmern uppfanns 1959 av Joel Spira och har varit ett självklart inslag i många sovrum sedan dess. En dimmer låter dig steglöst justera ljusstyrkan i dina armaturer. Perfekt för mysbelysning i sovrum eller vardagsrum. Idag finns dock ett annat alternativ till dimmern. LED-lampor som fungerar som dimmer i och med att de har tre olika ljuslägen. Dimmerfunktionen aktiveras automatiskt då du sätter på och stänger av lampan. Sätt på lampan och du får det starkaste läget, stäng av och sätt på igen och belysningen dämpas något. Gör samma sak en tredje gång och du får det svagaste belysningsläget.

Olika slags strömbrytare

Bortsett från yttre design går det, förutom dimrar, att skilja mellan åtminstone tre olika slags knappbaserade strömbrytare:

  • Trappbytare – har en knapp. Har fått sitt namn för att två trappbytare kan placeras i vardera änden av en trappa och användas för att tända och släcka samma ljuskälla.
  • Kron – kronbrytare har två knappar och kan därför användas till två ljuskällor.
  • 3×1-Pol – strömbrytare med tre knappar som kan användas till tre ljuskällor.

Spara på elkostnader med rätt strömbrytare

Om du vill spara på energi och dina elkostnader är ett bra knep att ansluta flera av dina elektriska prylar till ett grenuttag. Du kan på så sätt stänga av elförsörjningen helt till många prylar med ett enda knapptryck. Ännu enklare blir det om du införskaffar en kontakt som du kan fjärrstyra med en fjärrkontroll.

Ytterligare ett snäpp upp i funktionalitet finns den smarta tekniken, alltmer populär och prisvärd. Med smart teknik ökar möjligheterna att styra och anpassa din belysning många gånger om. Du kan till exempel styra belysningen via din mobil, ändra ljustoner och ställa in olika typer av belysningsschema anpassade till olika tidpunkter.

Stäng meny